Zsolnay Stafír szendvicskészlet, 7 részes 9335/9257

52.900 Ft

Arany díszítésének köszönhetően a Zsolnay porcelán Stafír szendvics készlete ünnepi hangulatot teremt bármely asztalra.

A készlet tartalma:

  • 6 db szendvicses tányér (mérete: 17 cm)
  • 1 db szendvicses tál (mérete: 41 cm)
Kategória:
- +

A gyárat 1852-ben alapította Zsolnay Miklós. Ekkor még csak Zsolnay Keménycserép manufaktúra néven ismerték. Kezdetekben kőedényeket, épületkerámiákat és vízvezetékcsöveket gyártottak, azonban több versenytárs megjelenése miatt a gyár hanyatlásnak indult. A csődtől Zsolnay Vilmos mentette meg a gyárat, azzal, hogy átvette testvérétől és különböző anyagokkal kezdett kísérletezni.
A gyár 1873-ban kapta az első elismerést a Bécsi világkiállításon. Zsolnay Vilmos több kitüntetést és oklevelet is kapott, így a gyár rohamos ütemben fejlődött és egyre több megrendelést kapott a világ szinte minden részéről. Később a Zsolnay család többi tagja is kivette részét a munkából, olyannyira az életük részévé vált, hogy a gyár területére építették fel házukat. A Zsolnay porcelán ma is egy olyan név, melyet Európában és a tengeren túl is ismernek, és nem utolsó sorban hungarikum.


A Szabó Kinga által tervezett Főnix kollekció motívumával díszített Zsolnay porcelánok jelenleg a gyár egyik legkeresettebb és legnívósabb termékei közé sorolhatóak. A főnix madárról köztudott, hogy egy olyan állat amely a hamvaiból éled újjá. A kollekció festési technikáját tekintve mondhatjuk fajansznak. Mint már más kollekciók esetében is most is egy magas tüzű dekorálási eljárásról van szó. A kollekciót vagy annak elemeit szeretettel ajánljuk házassági évfordulóra, esküvőre, születésnapra, névnapra, vagy bármely nagyobb és nívósabb családi eseményre.


Porcelán: a kerámiaiparban használt legnemesebb anyag. A porcelánt Kínában találták fel és a XIV. századtól rendszeresen alkalmazták az iparban. Nevét egy tengeri kagylóról kapta. Magyarországon viszonylag későn, csak a XIX. század második felében kezdtek dolgozni ezzel az anyaggal, legelőször Telkibányán.

Anyag

Kollekció