Zsolnay Pompadour III süteményes készlet – 9335/6074

59.900 Ft

7 részes süteményes készlet, igényes, kék  és fehér színben arany mintázattal.

Tervezte: Istókovics Károlyné (1974)

A készlet tartalma:

  • 6 db süteményes tányér (mérete: 17 cm)
  • 1 db süteményes tál (mérete: 24 cm)

Nincs készleten

A gyárat 1852-ben alapította Zsolnay Miklós. Ekkor még csak Zsolnay Keménycserép manufaktúra néven ismerték. Kezdetekben kőedényeket, épületkerámiákat és vízvezetékcsöveket gyártottak, azonban több versenytárs megjelenése miatt a gyár hanyatlásnak indult. A csődtől Zsolnay Vilmos mentette meg a gyárat, azzal, hogy átvette testvérétől és különböző anyagokkal kezdett kísérletezni.
A gyár 1873-ban kapta az első elismerést a Bécsi világkiállításon. Zsolnay Vilmos több kitüntetést és oklevelet is kapott, így a gyár rohamos ütemben fejlődött és egyre több megrendelést kapott a világ szinte minden részéről. Később a Zsolnay család többi tagja is kivette részét a munkából, olyannyira az életük részévé vált, hogy a gyár területére építették fel házukat. A Zsolnay porcelán ma is egy olyan név, melyet Európában és a tengeren túl is ismernek, és nem utolsó sorban hungarikum.


A Pompadour kollekció három kategóriára osztható (I., II., III.).

A kollekciót leginkább a barokk vonások jellemzik. Csodálatos sötétkék, fehér és arany színek keveredése. A Pompadour bármely otthonban beilleszkedhet szín összeállításával és formájával. A klasszicista otthonok tökéletes kiegészítője lehet. Ha modern otthonnal rendelkezik, akkor az új, minimalista vonalat megtörheti a kissé barokk hatás. Egy azonban biztos bármilyen otthonba is vásároljuk a készletet: Alkalomhoz illő, elegáns terítéket varázsolhatunk vele.


Porcelán: a kerámiaiparban használt legnemesebb anyag. A porcelánt Kínában találták fel és a XIV. századtól rendszeresen alkalmazták az iparban. Nevét egy tengeri kagylóról kapta. Magyarországon viszonylag későn, csak a XIX. század második felében kezdtek dolgozni ezzel az anyaggal, legelőször Telkibányán.

Anyag

Kollekció