Zsolnay Búzavirág váza – 9601/059

39.900 Ft

A Zsolnay manufaktúra egyik legkedveltebb motívuma, a búzavirág jelenik meg ezen a 24 karátos arannyal díszített porcelán vázán.

Mérete: 8 x 25 cm

A termék jelenleg nincs készleten! Kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kategória:
- +

A gyárat 1852-ben alapította Zsolnay Miklós. Ekkor még csak Zsolnay Keménycserép manufaktúra néven ismerték. Kezdetekben kőedényeket, épületkerámiákat és vízvezetékcsöveket gyártottak, azonban több versenytárs megjelenése miatt a gyár hanyatlásnak indult. A csődtől Zsolnay Vilmos mentette meg a gyárat, azzal, hogy átvette testvérétől és különböző anyagokkal kezdett kísérletezni.
A gyár 1873-ban kapta az első elismerést a Bécsi világkiállításon. Zsolnay Vilmos több kitüntetést és oklevelet is kapott, így a gyár rohamos ütemben fejlődött és egyre több megrendelést kapott a világ szinte minden részéről. Később a Zsolnay család többi tagja is kivette részét a munkából, olyannyira az életük részévé vált, hogy a gyár területére építették fel házukat. A Zsolnay porcelán ma is egy olyan név, melyet Európában és a tengeren túl is ismernek, és nem utolsó sorban hungarikum.


A búzavirág díszítésű kollekció úgy, mint a Pillangós is, Istókovics Károlyné remekműve. Az első búzavirágos dekoráció a XIX. század elején jelent meg és jelenleg is a Zsolnay egyik legkeresettebb motívuma. A legtöbb, ebben a kollekcióban szereplő termékre jellemző a 24 karátos arany díszítés, melyet remekül ellensúlyoz a visszafogott, kék színű minta. Elsőre a kissé hidegnek tűnő mintába melegséget csempész a barna kontúr és a 24 karátos arany díszítés. A búzavirág kollekciójában az étkészletektől az asztali csengőkön át megtalálható egyaránt nagyobb és kisebb kiegészítők is.


Porcelán: a kerámiaiparban használt legnemesebb anyag. A porcelánt Kínában találták fel és a XIV. századtól rendszeresen alkalmazták az iparban. Nevét egy tengeri kagylóról kapta. Magyarországon viszonylag későn, csak a XIX. század második felében kezdtek dolgozni ezzel az anyaggal, legelőször Telkibányán.

Anyag

Kollekció